De Buurt is een onafhankelijke school
Een onafhankelijke school ontvangt geen extra steun uit een groot onderwijsnet. Steun zoals opvang- en poetspersoneel, gratis bussen, gratis gebruik van schoolgebouwen, klusjespersoneel, … . Om dat allemaal zelf te kunnen betalen, rekenen we op veel steun en solidariteit. Daarnaast gaan we als school heel spaarzaam om met onze budgetten.
Leefgroepen en secretariaat gebruiken gekregen papier en knutselmateriaal. Dankzij de hulp van ouders en vrijwilligers kunnen we veel werken zelf uitvoeren. Dat spaart de kostprijs voor ‘man-uren’. Gas-, water- en elektriciteitsverbruik volgen we strikt op. Veel mensen schenken ons koffie, meubilair, keukenbenodigdheden,… .
Wil je nog eens nalezen waarom de Buurt een onafhankelijke school is en hoe we onderwijs organiseren? Je leest er alles over in het luik ‘Over De Buurt’.
De Buurt is een betaalbare school
De begeleiders van de school presteren enkele vrijwillige uren lestijd en extra uren voor leefgroepvergaderingen, vorming, overleg, …. Zij geven ook infomomenten waarbij de opbrengsten naar De Buurt gaan.
Ouders tonen hun solidariteit door hun grote vorm van ouderparticipatie. Via beurtrollen, soep maken, klussendagen, meehelpen in de leefgroep, feesten organiseren, lid worden van de stuurgroep, enzoverder. Verschillende vrijwilligers helpen ons gratis mee. En bijna elke ouder steunt ons financieel via giften, elk naar eigen vermogen. De bijdrage van onze ouders gaat daarbij niet alleen naar hun eigen kind, maar ook naar schoolvriendjes van wie de ouders minder kunnen geven.
Dat zijn allemaal solidaire acties die de school enorm vooruit helpen.
De Buurt bouwt aan de toekomst
Met de aankoop van buurhuis Kartuizerlaan 14, komen we in een nieuw tijdperk! Daarbij dromen we van en werken we aan een nieuwe keuken, een project- en multimedialokaal, meer overdekte buitenruimte,…
Na aflossing van de lening van het huidige schoolgebouw, namen we nu een nieuwe lening voor het buurhuis.
De Buurt beperkt z’n maximumfactuur
Een maximumfactuur is een grensbedrag, boven dat bedrag reken je geen kosten meer aan.
Kinderen die naar school gaan, hebben een basisuitrusting nodig: boekentas, kaften, pennenzak,… Normaal komt een school hier niet in tussen. In De Buurt beperken we deze kosten of laten we ze volledig vallen. We voorzien zelf kaften en schrijfspullen op school, stellen geen eisen aan turn- of zwemgerief, …
De Vlaamse Gemeenschap legt de bedragen vast die scholen maximum mogen vragen voor de kosten voor uitstappen, zwemmen, sportactiviteiten, … De Buurt kiest er bewust voor om een lager maximumbedrag te gebruiken.
Wat we wel aanrekenen, bespreken en beslissen we elk jaar op de algemene vergadering van De Buurt. Alle ouders, begeleiders en vrijwilligers zijn daar welkom én kunnen mee beslissen. Het tijdstip van zo’n algemene vergadering maken we bekend via de berichtenbrief. In het schooljaar 2023-2024 houden we de algemene vergadering op 18 december om 19u30.
Op de algemene vergadering van 2022-2023 beslisten de leden van de algemene vergadering dat we maximum volgende bedragen vragen voor activiteiten:
- 33 euro per kind in leefgroep 1 (60% van het maximum dat de overheid toestaat).
- 50 euro per kind in leefgroep 2, boerderijklas inbegrepen (100%, gezien de boerderijklas).
- 52,5 euro (50% van het maximum dat de overheid hanteert) en 86 euro (voor de openluchtklassen) per kind in leefgroep 3 of 4.
Meestal betaal je als ouder zelfs minder dan deze bedragen. Want we proberen de kosten laag te houden en we zoeken actief naar extra middelen.
Dankzij sponsoring en financiële acties is het bijvoorbeeld mogelijk om meerdaagse uitstappen aan te bieden, zoals de bosklas, aan een zeer lage bijdrage. Deze middelen gebruiken we onder andere ook om de rekening voor sport & zwemmen in leefgroep 3 en 4 te betalen. Of we zetten ze in bij uitgaven voor projectactiviteiten, uitstappen, bezoeken,….
De begeleiders dienen daarnaast subsidiedossiers in bij organisaties zoals de Koning Boudewijnstichting of het Prins Filipfonds. Dankzij deze dossiers bieden we bepaalde projecten volledig gratis aan. Het kunstproject in leefgroep 3 en 4 is daar een voorbeeld van.
Ouders betalen enkel voor diensten die de school vrijwillig aanbiedt. Denk aan: maaltijden, drankjes, fruit, tijdschriften, aanbod aan sport of activiteiten na schooltijd, voor- en naschoolse opvang en middagopvang. Ook deze kosten houden we altijd laag.
Heeft de school voldoende geld?
Ja en nee. Als we enkel de subsidies van de Vlaamse overheid kunnen inzetten, dan niet. Maar gelukkig wel, dankzij de jarenlange giften en opbrengsten uit acties en het spaarzame beleid van onze middelen. Daardoor blijven we stappen zetten om een fijne school te realiseren!
Heb je nog een vraag?
Neem contact met ons op via info@debuurt.be en we helpen je verder.